Wat is een Chromebook

Wat is een Chromebook?

Iedereen kent de traditionele Windows laptops en veel mensen kennen de iMac. Sinds 2011 heeft Google de Chromebook op de markt. De hardware leveranciers waren in het begin Acer en Samsung. Binnen 2 jaar kwamen daar ook HP en Lenovo bij. Een Chromebook is een laptop die is uitgerust met het Chrome OS.

Maar hoe ziet het Chrome OS (OS= Operating System = besturing systeem) er eigenlijk uit?

Op je Windows computer ken je verschillende internet browsers: Internet Explorer, Firefox, Chrome en nog verschillende andere. Iemand die de browser Chrome kent, die weet dan al hoe de Chromebook er uit ziet. Het Chrome OS is namelijk feitelijk de browser Chrome.

Wat kun je met het Chrome OS / Chromebook?

Als je gewend bent om bijvoorbeeld Word op je pc te starten, en je documenten op te slaan in ‘Mijn documenten’, dan moet je met een Chromebook aan iets anders wennen. Chromebook werkt bijna volledig alleen met internet. Je meld je aan met je Google account (vooral bekend met Gmail) en je maakt standaard gebruik van Google docs. Je slaat je bestanden op in Google Drive. Wil je gebruik maken van Word, Excel of andere Microsoft Office programma’s, dan kun je daar alleen online gebruik van maken.

Dat de Chromebook feitelijk alleen online werkt, en bijna niets lokaal doet, kan de hardware ook een stuk lichter. Dus harde schijf ruimte is een stuk beperkter. Deze is vaak maar 32 GB, terwijl met een gewone laptop de harde schijf flink wat groter is. Ook je werkgeheugen is vaak niet meer dan 2 of 4 GB. Dit is voor werken op een Chromebook genoeg. Een internet verbinding is echter wel noodzakelijk. Dus bestanden synchroniseren zoals je dat meestal met bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive (Microsoft) doet is er niet bij.

Omdat de laptop niet zoveel hoeft te doen, als het ware alleen Chrome starten, is de laptop erg snel opgestart. Ook kan de accu vaak veel langer mee. Vaak minstens 8 uur, soms nog veel langer.

Conclusie.

Wil je op je harde schijf geen documenten opslaan, en heb je altijd internet? Dan zou een Chromebook best een goede keuze kunnen zijn. Hou er dan wel rekening mee dat je op je laptop verder geen andere software kunt installeren. Behalve dat je bijvoorbeeld geen Microsoft Office kunt installeren, kun je andere (eventueel) gratis software ook niet installeren. Alle bewerkingen die je zou willen doen, moet allemaal online gebeuren. Wel kun je met een externe schijf of USB stick werken.

Geef een reactie