Veiligheid open wifi

Veiligheid open wifi.

Veel mensen, vaak jongeren, checken met hun telefoon of er open wifi beschikbaar is. Bij veel openbare gelegenheden wordt vaak open wifi aangeboden. Scheelt inderdaad dataverkeer. Maar een kwaadwillende kan redelijk eenvoudig dataverkeer onderscheppen. Hierdoor zijn wachtwoorden voor je mail, Facebook, Instagram, Snapchat enz. vrij eenvoudig te onderscheppen. Dat kan een oorzaak zijn waarom je account is gehacked! Veilig open wifi bestaat niet!

Wachtwoord verzenden.

Ook al hoef je op je smartphone geen wachtwoorden in te vullen, immers je bent al via je app aangemeld… maar vergeet dan niet dat je app die informatie verstuurt naar het internet om vervolgens toegang te krijgen tot de betreffende internet diensten. Je gebruikersnaam en wachtwoord wordt dus automatisch door de app het internet opgestuurd. Hierdoor krijg je dus automatisch toegang tot de dienst waarmee je via de app toegang wilt verkrijgen. Of dit nu je mail is, of bijvoorbeeld social media.

Veilig internet met VPN.

Er is een mogelijkheid om toch veilig gebruik te maken van veilig internet, via een open wifi verbinding. Deze techniek heet VPN, Virtual Private Network. Kort gezegd komt het er op neer dat je een soort digitale tunnel opbouwt met een server op internet. Via die server kun je dan gaan internetten, je mail bekijken en alle andere handelingen die je wilt doen.

Gratis, of toch betalen?

Er zijn betaalde varianten en gratis. Het verschil zit vaak in de snelheid waarmee je kunt internetten nadat je de dienst hebt ingeschakeld. De betaalde versie heeft op piekmomenten voorrang op de gratis varianten.

Voor advies en ondersteuning op dit gebied kun je altijd een beroep doen op Computer Service Dienst.

Geef een reactie