Wat is Ddos

In dit blog probeer ik uit te leggen wat een Ddos (aanval) is, en hoe je als gebruiker kunt proberen te voorkomen dat ook jou computer hiervoor wordt gebruikt.

Inleiding

Als je gaat internetten ga je naar een internet adres waar je informatie wilt zoeken. Dat kan je webmail zijn, een nieuws site, een social media site of … vul maar in. Zodra je naar zo’n site gaat, geef je jou pc de opdracht informatie te halen van een locatie op internet. Die internet pc (webserver) ontvangt jou verzoek, en zal de informatie geven door een pagina te tonen.

Behalve jou pc, zullen ook andere computers, gewoonlijk gebruikers, informatie van die server halen. Als dat er veel zijn, dan kan een server overbelast raken.

Dos

Dos: Denial Of Service. Dit is op zich al een ingewikkelde term.Hiermee wordt bedoeld dat er technieken worden gebruikt om te zorgen dat een server moeilijk bereikbaar of zelfs totaal onbereikbaar word. Dit is niet alleen lastig, maar kan zelfs grote financiële gevolgen hebben.

Ddos

Ddos: Distributed denial of service. Dit lijkt heel veel op Dos, maar er komt iets extra’s bij kijken. Namelijk het stukje Distributed. Dit betekent namelijk dat er met meer hulp van andere computers een aanval word uitgevoerd. Vaak gebeurt dat door gebruik te maken van een Botnet.

Botnet

Botnet: een kunstmatig gecreëerde computernetwerk die als 1 leger tegelijk een bepaalde instructie uitvoert. Meestal gaat het dan door gebruik te maken van een instructieset die met gebruik van een virus-achtige programma om je pc is geïnstalleerd. Dit programma (malware) zit dan in je pc zonder dat je virusscanner dit in de gaten heeft. Om te begrijpen hoe dat kan, moet ik uitleggen wat een virus is, en wat deze doet.

Virussen en malware

Als jij een programma installeert, geeft je over het algemeen bewust toestemming om dat programma te installeren. Als je vaak op zoek bent naar gratis software om bijvoorbeeld PDF programma’s te kunnen openen of om foto’s te bewerken kom je vaak interessante dingen tegen. Hier zit vaak software bij die soms zichtbaar, maar vaak ook onzichtbaar wordt meegeïnstalleerd. Zichtbare programma’s zijn soms (proefversies) van virusscanners of van zogenaamde ‘slimme’ programma’s die menen jou pc te kunnen scannen of versnellen. In sommige gevallen geven dit soort programma’s verkeerde informatie aan, met een knop er bij om iets anders erbij te downloaden om je probleem op te lossen. En van het 1 krijg je het andere. Doordat je steeds zelf toestemming geeft, gaat je pc er vanuit dat jou beslissingen juist zijn. Een virus is een zelfstandig opererend programma die door je virusscanner wordt herkend. Dat programma doet vreemde activiteiten op je pc, en dat ziet de scanner. Malware doet eigenlijk helemaal niets… alleen maar wachten op een instructie, en dat wachten is natuurlijk niet erg. Wel gaat de malware af en toe kijken of er instructies zijn, maar dat is via een standaard route (op eenzelfde manier als een internet programma of mailprogramma bijvoorbeeld). En ook dat is niet een vreemde activiteit, volgens de virusscanner. Jij kijkt toch ook op internet, of kijkt in je mail? Dat je malware naar een webserver gaat die niet helemaal zuiver is, interesseert je virusscanner niet…

Werking van malware

Nu is de malware geïnstalleerd, en gaat zijn instructie uitvoeren: heel veel aanvragen doen bij een bepaalde webserver, zoals de server van een bank. En niet alleen jou pc doet dat, maar vele duizenden andere computers die via het internet zijn verbonden. Een Botnet is actief geworden en de Ddos aanval kan worden uitgevoerd.

Computer opschonen

Een goed geïnfecteerde computer is vaak erg moeilijk schoon te maken. De reden daarvan is vaak omdat bepaalde standaard onderdelen zoals Windows update, of zelfs de virusscanner is uitgeschakeld…

Computer Service Dienst beschikt over know-how om computers vrij te maken van malware, en mag het ICTKeurmerk uitgeven. Met dit keurmerk kan de gebruiker aangeven alles te hebben gedaan wat in hun vermogen ligt om hun apparatuur veilig te krijgen en te houden.

ICTWaarborg en ICTKeurmeester
Geef een reactie